A new cycling tunnel in Zeist

A new cycling tunnel was opened in Zeist on Thursday 16 December 2021. The tunnel makes it possible to cross a busy road by bicycle or by foot without any interaction with motor traffic. That busy road to Utrecht was widened and an at grade crossing for cycling and walking was unwanted in the new situation, for the safety for cycling as well as for the flow of motor traffic. The crossings of the side streets remained at grade.

The new cycling tunnel under the Utrechtseweg in Zeist, as seen from Kromme-Rijnlaan in the direction of De Dreef (on the other side of the tunnel).
The crossings for the side streets are still at grade. At both ends of the tunnel people cycle over the tunnel entrances.

The executive council member for traffic of Zeist, Wouter Catsburg, opened the underpass together with Arne Schaddelee, a representative of the Province of Utrecht. The province subsidised the underpass as part of the reconstruction of the road to Utrecht. Both men were assisted by the youngest (9) and oldest (89) participants in a naming competition for this tunnel.

Preliminary works for the reconstruction of the intersection had started in February 2021 while the actual tunnel digging had started in May that same year. During the reconstruction the road had to be closed for three weekends. The tunnel consists of prefabricated concrete elements that were assembled on site.

Aerial picture of the new tunnel in the foreground. (Picture Municipality of Zeist). Note that there are no at grade crossings for walking and cycling on Utrechtsweg anymore. People who want to cross the Utrechtseweg always have to use the new tunnel.
Google Streetview shows the former situation: a protected intersection, with crossings on all four roads of the intersection.

The tunnel was named Mijnhardt-tunnel, after the owner of a pharmaceuticals factory that was located near the new tunnel from 1916 to 1971. The factory was well-known in Zeist and famous in the entire country for a lip balm that still exists, but which is manufactured at a different location now. The name was chosen 300 times in the naming competition I mentioned earlier. It is customary in the Netherlands that a work of art is part of such a piece of infrastructure. The artwork here is a photo collage. Artist Toos van Poppel, who lives and works directly next to the new tunnel, created the 135 metre long and 270 square metre large artwork that was printed on 78 aluminium panels which were attached to the west-wall. She took 3,500 photos in the direct surroundings of the tunnel and used some of them to show the beauty of the area. The work of art is seen as an ode to Zeist.

An information panel in the tunnel explains the name (not pictured) and the meaning of the work of art on the west wall of the tunnel.
The photo collage by artist Toos van Poppel is bright and cheerful. It is a photographic ode to Zeist to liven up the tunnel.

There was more than one reason to create this tunnel, and it was interesting to see how different journalists emphasised different aspects of these reasons. One news site looked at the tunnel mostly from a cyclist’s perspective:

The tunnel was created to increase safety for cyclists on the Utrechtseweg. “Thanks to this tunnel, cyclists can safely and comfortably pass under the Utrechtseweg. The intersection can also handle more bicycle traffic. This is desperately needed: the use of bicycles is increasing, and we encourage that as a municipality, because cycling is good for the environment and healthy. In addition, the new design of this section of the Utrechtseweg improves the flow of car and bus traffic,” said executive council member Wouter Catsburg.

The tunnel access has a very gentle gradient at either end. All the dirt parts will be green from next spring.

The municipality of Zeist appears to look more from the perspective of motorists. On the town’s website they wrote:

We have widened the Utrechtseweg to two lanes from Zeist in the direction of De Bilt [and Utrecht]. A bicycle tunnel under the Utrechtseweg connects the Kromme-Rijnlaan to De Dreef . This allows cyclists to cross the road more safely. We did this in collaboration with the province of Utrecht. The widening of this part of Utrechtseweg improves traffic flow and traffic safety for cars, bicycles, and public transport.

Just besides the tunnel is an area to catch rain water so that it can slowly infiltrate into the soil and doesn’t disappear into the sewer system. This was it is of benefit to the new trees and this newly planted greenery.

There is never one truth, but it is a fact that the intersection improved for most traffic users. On the other hand, the tunnel would not have been necessary if there hadn’t been so much car traffic here. Fortunately, the municipality took the opportunity to also improve the immediate surroundings of the intersection. A few trees had to be cut, but many more young and healthy trees have been planted to make up for that loss. The entire area also got an innovative rainwater retaining system. Rainwater no longer disappears directly into the sewer system, instead it is kept in the area where it can slowly infiltrate into the soil. That fresh rainwater will benefit the new trees and the greenery that has been planted as well.

This week’s video
A ride through the tunnel.

7 thoughts on “A new cycling tunnel in Zeist

  1. To my impression there are more cyclists following the Utrechtseweg than crossing it at that point, but I might be wrong. Therefore I was surprised by this choice. Moreover, the Utrechtseweg is hard to avoid for cyclists coming from/towards Utrecht and unimpressive to say the least. For such heavy car infrastructure cycling on both sides in both directions is needed. That is not the case. This tunnel is representative for Zeist: a lot of icing for a little cake.

  2. This tunnel should be an example for the connection between Velsen-Noord and Beverwijk where it crosses the Velser Traverse (a wide and extremely busy road that connects e.g. Tata Steel to the Velsertunnel). A tunnel was considered, but as far as I know construction was either delayed or abolished because some elderly people from Velsen-Noord deemed it to be socially unsafe. They should follow Bicycle Dutch!

  3. Yeah, I’m going with ‘motorist-centric infrastructure’ here. Making more space for more cars and getting pesky cyclists and pedestrians out of the way. The ramps seem a bit steep, watching the gentleman at 0:10 push to get to the top, and making a turn at this junction is now a more complicated and longer loop.

  4. Another cause for envy. The art work is only on one side of the tunnel. Is the other side intentionally left blank for graffiti? As I recall, that is done elsewhere in the NL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.